Autor |
Wiadomość |
Kodi
moderator
Dołączył: 27 Lut 2006 Posty: 78 Skąd: Kraków/Mielec |
|
Szpinak - do obiadu i kanapek |
|
Dla wegetarian i nie tylko polecam szpinak. Mozna go nalozyc na kanapki (jako poslizg) lub do obiadku z ziemniaczkami i np. jajkiem sadzonym.
Skladniki:
mrozony szpinak
cebula sredniej wielkosci
3 duze lyzki oleju
10 plasterkow sera zoltego
Przyprawy:
sol
pieprz
curry
chilli - pieprz cayene
oregano
3 zabki czosnku
Kroimy cebule na sredniej wielkosci kosteczke. Podsmazamy ja na oleju na zloto. Dodajemy szpinak (najlepiej juz rozmrozony) i dusimy wszystko przez ok 3 minuty. Dodajemy wycisniete zabki czosnku (najlepiej w wyciskarce do tego przeznaczonej) lub drobno posiekanego. Przyprawiamy 5 sporymi szczyptami curry, 2 szczyptami chilli - pieprzu cayenne, 3 szyptami oregano i odpowiednio do smaku sola i czarnym pieprzem. Mieszamy wszystko razem i dusimy przez kolejne 5 minut. Dodajemy jeszcze 10 plasterkow zoltego sera i mieszamy az sie stopi. Szpinak gotowy. Smacznego !!
_________________ FORUM BUDOWNICTWO
"czasem trzeba opuscic troche sznur zeby glupi mogl sie powiesic" |
|
Wto Lut 28, 2006 03:09 |
|
|
Reklama
|
|
Wto Lut 28, 2006 03:09 |
|
|
Edek
moderator
Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 797 Skąd: Centrum Zarzadzania Swiatem |
|
|
|
hmmm
a nie za bardzo cebulowo-czosnkowy bedzie?
przyznaje sie szczerze, uwielbiam szpinak w wykonaniu tesciowej.
do ziemniaczkow i mieska wysmienity...
mniami.
musz kiedys sprobowac tego przepisu... najwyzej odreaguje na forum
_________________ Edek Z Doliny Kredek
Forum Budownictwo
My Foto |
|
Wto Lut 28, 2006 09:07 |
|
|
Kodi
moderator
Dołączył: 27 Lut 2006 Posty: 78 Skąd: Kraków/Mielec |
|
|
|
Edek ! myk do tego przepisu polega na tym ze to musi byc czosnkowo cebulowe. cebule tak nie poczujesz, czosnek bardziej. Zapomnialem dodac iz jest to potrawa lekko pikantna Ja osobiscie uwielbiam czosnek, moi znajomi tez wiec wrzucamy tam nawet troche wiecej niz w tym przepisie.
ACHA !! zapomnialem dodac jednego z podstawowych zastosowan tego szpinaku, a mianowicie do NALESNIKOW !! !! !!
polecam i smacznego
_________________ FORUM BUDOWNICTWO
"czasem trzeba opuscic troche sznur zeby glupi mogl sie powiesic" |
|
Wto Lut 28, 2006 13:06 |
|
|
Grzegorz
Bob Budowniczy
Dołączył: 24 Lut 2006 Posty: 95
|
|
|
|
Hmm chyba spróbuję... Jakoś nigdy do tej pory za szpinakiem nie przepadałem... Ale skoro lubisz szpinak to mam dla coś dla Ciebie. Ja uwielbiam makarony w przeróżnych formach i kształtach i w moich "podbojach" kulinarnych natknąłem się na to:
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 1/2 kg świeżego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku (dla tych, co przepadają za czosnkiemi, może być więcej),
- 1 śmietana,
- kilka łyżek wody,
- 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler,
- oliwa lub olej do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy jak zwykłe spaghetti.
2) W tym czasie starannie umyty szpinak delikatnie osuszamy. Kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na początku jest tego mnóstwo; zielonego góra, ale po kilku minutach zostaje zawartość sporej patelni. Na oddzielnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
3) Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. W zależności od tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy go na ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-. Teraz możemy dorzucić postrzępione listki bazylii. Solimy wg własnego smaku pod sam koniec ogrzewania.
4) Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewnianą łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
5) Staramy się zgrać ze sobą czas gotowania makaronu i przygotowania szpinaku oraz sosu. To nie jest trudne.
Jak podawać?
Możemy to zrobić na dwa sposoby.
Pierwszy: wymieszać makaron ze szpinakiem. Polać sosem już na talerzu.
Drugi: Wyłożyć makaron na talerze, na wierzch położyć uduszony szpinak. Całość polać sosem śmietanowo-serowym. Przybrać cienkimi paseczkami sera, położyć listek bazylii.
_________________ Moderator
GG: 2637772
Forum Budownictwo |
|
Wto Lut 28, 2006 16:33 |
|
|
Kodi
moderator
Dołączył: 27 Lut 2006 Posty: 78 Skąd: Kraków/Mielec |
|
|
|
no nie powiem... zainteresowales mnie tym przepisem... bede musial przygotowac go mojej "zonie". jak tylko to zrobie wrazenia opisze
_________________ FORUM BUDOWNICTWO
"czasem trzeba opuscic troche sznur zeby glupi mogl sie powiesic" |
|
Wto Lut 28, 2006 23:08 |
|
|
Edek
moderator
Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 797 Skąd: Centrum Zarzadzania Swiatem |
|
|
|
szpinak dzis wcinalem z mieskiem :]
mrozonka horteksu do ganrka, lyzka masla troche soli i piepszu i pycha! mniami...
potem sera doodalem i na zimno na kanapke, ale juz na kanapce glubi smak sie...
mniami...
_________________ Edek Z Doliny Kredek
Forum Budownictwo
My Foto |
|
Nie Mar 19, 2006 23:13 |
|
|
myeqmlpcy
Gość
|
|
Nie Sie 29, 2010 07:15 |
|
|
wilec
Operator Koparki Ręcznej
Dołączył: 23 Wrz 2015 Posty: 1
|
|
Dbający o linię powinni jeść szpinak |
|
Szwedzcy naukowcy przekonują, że dieta bogata w szpinak zwiększa szansę na zrzucenie wagi aż o 43% i w niemal 100% hamuje ataki głodu. Za takie działanie zielonej rośliny odpowiada zawarty w niej tylakoid.
Tylakoid jest związkiem, który spowalnia proces trawienia oraz blokuje rozkładanie się spożywanych tłuszczy w jelitach, dzięki czemu przedłuża poczucie sytości i zapobiega napadom głodu.
By dojść do tych wniosków, naukowcy z Uniwersytetu Lund w Szwecji przeprowadzili badanie z udziałem 38 otyłych kobiet, które codziennie rano przez 3 miesiące spożywały koktajl na bazie szpinaku. W tym okresie zrezygnowały ze wszystkich przekąsek między posiłkami, a po jego upływie schudły średnio 5 kilogramów.
źródło : https://www.doz.pl/czytelnia/a11444-Dbajacy_o_linie_powinni_jesc_szpinak
|
|
Sro Wrz 23, 2015 17:22 |
|
|
miszka
Operator Koparki Ręcznej
Dołączył: 31 Sty 2016 Posty: 2
|
|
|
|
Uwielbiam szpinak w każdej postaci, ale najlepiej lubię z jajecznicą.
|
|
Nie Sty 31, 2016 14:23 |
|
|
Bukier
Operator Koparki Ręcznej
Dołączył: 06 Sty 2017 Posty: 18
|
|
|
|
Szpinak mógłbym jeść non stop Na kanapki sprawdza się tez idealnie jarmuż.
|
|
Pią Sty 06, 2017 21:50 |
|
|
Rokita
Operator Koparki Ręcznej
Dołączył: 30 Mar 2017 Posty: 2
|
|
|
|
Ja lubię szpinak i mi nie przeszkadza, że z czosnkiem nawet jak dużo czosnku bo czosek jest zdrowy
|
|
Czw Mar 30, 2017 19:53 |
|
|
Mania
Operator Koparki Ręcznej
Dołączył: 05 Sty 2017 Posty: 10
|
|
|
Czw Mar 30, 2017 20:48 |
|
|
Olciak29
Operator Koparki Ręcznej
Dołączył: 26 Paź 2017 Posty: 3
|
|
|
|
Przepis super, ale radzę zastąpić mrożony świeżym
|
|
Czw Paź 26, 2017 15:53 |
|
|
birdy
Operator Koparki Ręcznej
Dołączył: 20 Paź 2017 Posty: 16
|
|
|
|
Ja po treningu pijam koktajl szpinakowo - białkowy, z tym, że używam szpinaku w proszku. To nie to samo co świeży, wiadomo, ale gdy mam ze sobą poręczny mikser promixx, tak jest mi łatwiej. Do https://promixx.com.pl/ wrzucam białko w proszku i ten szpinak i mam mega zieloną bombę witaminowo-białkową
|
|
Sro Gru 13, 2017 04:01 |
|
|
Maggda
Bob Budowniczy
Dołączył: 11 Sty 2018 Posty: 77
|
|
|
|
O fuj... nie lubię szpinaku w żadnej formie, a próbowałam już chyba wszystkiego.
|
|
Czw Sty 11, 2018 06:58 |
|
|
Reklama
|
|
Czw Sty 11, 2018 06:58 |
|
|
|