Forum Forum AGH: GiG: Budownictwo Strona Główna
POMOC Rejestracja SzukajFAQ Zaloguj
Szpinak - do obiadu i kanapek
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum Forum AGH: GiG: Budownictwo Strona Główna » Kulinaria Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Szpinak - do obiadu i kanapek
Autor Wiadomość
Kodi
moderator
moderator


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 78
Skąd: Kraków/Mielec

Post Szpinak - do obiadu i kanapek Odpowiedz z cytatem
Dla wegetarian i nie tylko polecam szpinak. Mozna go nalozyc na kanapki (jako poslizg) lub do obiadku z ziemniaczkami i np. jajkiem sadzonym.

Skladniki:

mrozony szpinak
cebula sredniej wielkosci
3 duze lyzki oleju
10 plasterkow sera zoltego

Przyprawy:
sol
pieprz
curry
chilli - pieprz cayene
oregano
3 zabki czosnku



Kroimy cebule na sredniej wielkosci kosteczke. Podsmazamy ja na oleju na zloto. Dodajemy szpinak (najlepiej juz rozmrozony) i dusimy wszystko przez ok 3 minuty. Dodajemy wycisniete zabki czosnku (najlepiej w wyciskarce do tego przeznaczonej) lub drobno posiekanego. Przyprawiamy 5 sporymi szczyptami curry, 2 szczyptami chilli - pieprzu cayenne, 3 szyptami oregano i odpowiednio do smaku sola i czarnym pieprzem. Mieszamy wszystko razem i dusimy przez kolejne 5 minut. Dodajemy jeszcze 10 plasterkow zoltego sera i mieszamy az sie stopi. Szpinak gotowy. Smacznego !! Smile

_________________
FORUM BUDOWNICTWO

"czasem trzeba opuscic troche sznur zeby glupi mogl sie powiesic" Smile
Wto Lut 28, 2006 03:09 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Reklama







Wto Lut 28, 2006 03:09
Edek
moderator
moderator


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 797
Skąd: Centrum Zarzadzania Swiatem

Post Odpowiedz z cytatem
hmmm
a nie za bardzo cebulowo-czosnkowy bedzie?

przyznaje sie szczerze, uwielbiam szpinak w wykonaniu tesciowej.
do ziemniaczkow i mieska wysmienity...
mniami.

musz kiedys sprobowac tego przepisu... najwyzej odreaguje na forum Razz

_________________
Edek Z Doliny Kredek
Forum Budownictwo
My Foto
Wto Lut 28, 2006 09:07 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Nazwa Skype
Kodi
moderator
moderator


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 78
Skąd: Kraków/Mielec

Post Odpowiedz z cytatem
Edek ! myk do tego przepisu polega na tym ze to musi byc czosnkowo cebulowe. cebule tak nie poczujesz, czosnek bardziej. Zapomnialem dodac iz jest to potrawa lekko pikantna Wink Ja osobiscie uwielbiam czosnek, moi znajomi tez wiec wrzucamy tam nawet troche wiecej niz w tym przepisie.

ACHA !! zapomnialem dodac jednego z podstawowych zastosowan tego szpinaku, a mianowicie do NALESNIKOW !! !! !!

polecam i smacznego Smile

_________________
FORUM BUDOWNICTWO

"czasem trzeba opuscic troche sznur zeby glupi mogl sie powiesic" Smile
Wto Lut 28, 2006 13:06 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzegorz
Bob Budowniczy
Bob Budowniczy


Dołączył: 24 Lut 2006
Posty: 95

Post Odpowiedz z cytatem
Hmm chyba spróbuję... Jakoś nigdy do tej pory za szpinakiem nie przepadałem... Ale skoro lubisz szpinak to mam dla coś dla Ciebie. Ja uwielbiam makarony w przeróżnych formach i kształtach i w moich "podbojach" kulinarnych natknąłem się na to:

Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 1/2 kg świeżego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku (dla tych, co przepadają za czosnkiemi, może być więcej),
- 1 śmietana,
- kilka łyżek wody,
- 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler,
- oliwa lub olej do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz

Jak przyrządzić?
1) Gotujemy jak zwykłe spaghetti.

2) W tym czasie starannie umyty szpinak delikatnie osuszamy. Kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na początku jest tego mnóstwo; zielonego góra, ale po kilku minutach zostaje zawartość sporej patelni. Na oddzielnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.

3) Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. W zależności od tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy go na ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-Cool. Teraz możemy dorzucić postrzępione listki bazylii. Solimy wg własnego smaku pod sam koniec ogrzewania.

4) Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewnianą łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.

5) Staramy się zgrać ze sobą czas gotowania makaronu i przygotowania szpinaku oraz sosu. To nie jest trudne.

Jak podawać?
Możemy to zrobić na dwa sposoby.
Pierwszy: wymieszać makaron ze szpinakiem. Polać sosem już na talerzu.
Drugi: Wyłożyć makaron na talerze, na wierzch położyć uduszony szpinak. Całość polać sosem śmietanowo-serowym. Przybrać cienkimi paseczkami sera, położyć listek bazylii.

_________________
Moderator
GG: 2637772
Forum Budownictwo
Wto Lut 28, 2006 16:33 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kodi
moderator
moderator


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 78
Skąd: Kraków/Mielec

Post Odpowiedz z cytatem
no nie powiem... zainteresowales mnie tym przepisem... bede musial przygotowac go mojej "zonie". jak tylko to zrobie wrazenia opisze Smile

_________________
FORUM BUDOWNICTWO

"czasem trzeba opuscic troche sznur zeby glupi mogl sie powiesic" Smile
Wto Lut 28, 2006 23:08 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Edek
moderator
moderator


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 797
Skąd: Centrum Zarzadzania Swiatem

Post Odpowiedz z cytatem
szpinak dzis wcinalem z mieskiem :]
mrozonka horteksu do ganrka, lyzka masla troche soli i piepszu i pycha! mniami...
potem sera doodalem i na zimno na kanapke, ale juz na kanapce glubi smak sie...
mniami...

_________________
Edek Z Doliny Kredek
Forum Budownictwo
My Foto
Nie Mar 19, 2006 23:13 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Nazwa Skype
myeqmlpcy
Gość





Post gADkVpZZhENHSPOhgO Odpowiedz z cytatem
EmH5ma <a>prbqedscaplf</a>, npdrjfwmgqcs, [link=http://emwetqqtkudn.com/]emwetqqtkudn[/link], http://zqqnepirmmqx.com/
Nie Sie 29, 2010 07:15
wilec
Operator Koparki Ręcznej
Operator Koparki Ręcznej


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1

Post Dbający o linię powinni jeść szpinak Odpowiedz z cytatem
Szwedzcy naukowcy przekonują, że dieta bogata w szpinak zwiększa szansę na zrzucenie wagi aż o 43% i w niemal 100% hamuje ataki głodu. Za takie działanie zielonej rośliny odpowiada zawarty w niej tylakoid.
Tylakoid jest związkiem, który spowalnia proces trawienia oraz blokuje rozkładanie się spożywanych tłuszczy w jelitach, dzięki czemu przedłuża poczucie sytości i zapobiega napadom głodu.
By dojść do tych wniosków, naukowcy z Uniwersytetu Lund w Szwecji przeprowadzili badanie z udziałem 38 otyłych kobiet, które codziennie rano przez 3 miesiące spożywały koktajl na bazie szpinaku. W tym okresie zrezygnowały ze wszystkich przekąsek między posiłkami, a po jego upływie schudły średnio 5 kilogramów.

źródło : https://www.doz.pl/czytelnia/a11444-Dbajacy_o_linie_powinni_jesc_szpinak
Sro Wrz 23, 2015 17:22 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
miszka
Operator Koparki Ręcznej
Operator Koparki Ręcznej


Dołączył: 31 Sty 2016
Posty: 2

Post Odpowiedz z cytatem
Uwielbiam szpinak w każdej postaci, ale najlepiej lubię z jajecznicą.
Nie Sty 31, 2016 14:23 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Bukier
Operator Koparki Ręcznej
Operator Koparki Ręcznej


Dołączył: 06 Sty 2017
Posty: 18

Post Odpowiedz z cytatem
Szpinak mógłbym jeść non stop Very Happy Na kanapki sprawdza się tez idealnie jarmuż.
Pią Sty 06, 2017 21:50 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Rokita
Operator Koparki Ręcznej
Operator Koparki Ręcznej


Dołączył: 30 Mar 2017
Posty: 2

Post Odpowiedz z cytatem
Ja lubię szpinak Wink i mi nie przeszkadza, że z czosnkiem nawet jak dużo czosnku bo czosek jest zdrowy Very Happy
Czw Mar 30, 2017 19:53 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mania
Operator Koparki Ręcznej
Operator Koparki Ręcznej


Dołączył: 05 Sty 2017
Posty: 10

Post Odpowiedz z cytatem
Ja też lubię, i czosnek i szpinak. ja zawsze przygotowuje w ten sposób sobie kurczaka ze szpinakiem http://obk.pl/przepisy/szpinakowy-kurczak/ Mniam mniam Wink nic dodać nic ująć tylko jeść Wink
Czw Mar 30, 2017 20:48 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Olciak29
Operator Koparki Ręcznej
Operator Koparki Ręcznej


Dołączył: 26 Paź 2017
Posty: 3

Post Odpowiedz z cytatem
Przepis super, ale radzę zastąpić mrożony świeżym Smile
Czw Paź 26, 2017 15:53 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
birdy
Operator Koparki Ręcznej
Operator Koparki Ręcznej


Dołączył: 20 Paź 2017
Posty: 16

Post Odpowiedz z cytatem
Ja po treningu pijam koktajl szpinakowo - białkowy, z tym, że używam szpinaku w proszku. To nie to samo co świeży, wiadomo, ale gdy mam ze sobą poręczny mikser promixx, tak jest mi łatwiej. Do https://promixx.com.pl/ wrzucam białko w proszku i ten szpinak i mam mega zieloną bombę witaminowo-białkową Smile
Sro Gru 13, 2017 04:01 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Maggda
Taczkowy
Taczkowy


Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 32

Post Odpowiedz z cytatem
O fuj... nie lubię szpinaku w żadnej formie, a próbowałam już chyba wszystkiego.
Czw Sty 11, 2018 06:58 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama







Czw Sty 11, 2018 06:58
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Forum AGH: GiG: Budownictwo Strona Główna » Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do: 
Szybka Odpowiedź
Użytkownik:


 
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Forum AGH: GiG: Budownictwo  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online