Autor |
Wiadomość |
jbnipod
Gość
|
|
Sob Paź 20, 2012 09:02 |
|
 |
Reklama
|
|
Sob Paź 20, 2012 09:02 |
|
 |
Pattamawan
Gość
|
kgXyXdAMUNBAurrarn |
|
Wojciech Klosowski pisze:DziÄkujÄ za rzeczowy gĹos. WĹaĹnie tikeaj dyskusji bardzo brakuje w naszej przestrzeni publicznej. Odpowiem od koĹca , ale zacznÄ od tego, Ĺźe strg ma w znacznym stopniu racjÄ.1. RzeczywiĹcie modernizacja moĹźe brzmieÄ mylÄ
co. Podniesienie sprawnoĹci blokf3w wÄglowych z 30 do 45 czy nawet 55 procent, to nie sprawa drobnych zmian, ale sprawa zdemontowania czÄĹci cieplnej starego bloku u wybudowania caĹkiem nowej instalacji na parametry nadkrytyczne czy ultranadkrytyczne. To drogie konstrukcje, korzystajÄ
ce z kosmicznych materiaĹf3w wytworf3w najnowszej inĹźynierii materiaĹowej, bo pracujÄ
w bez porf3wnania wyĹźszych temperaturach i ciĹnieniach i tradycyjne materiaĹy by po prostu nie wytrzymaĹy. Ale jednak przebudowy wymaga tylko czÄĹÄ cieplna (kocioĹ) i czÄĹciowo mechaniczna (turbina). Natomiast caĹa czÄĹÄ elektryczna (generator, przyĹÄ
cze) zostaje bez zmian. To samo z czÄĹciÄ
sterowniczÄ
, paliwowÄ
, czy infrastrukturÄ
towarzyszÄ
cÄ
zmiany sÄ
niewielkie, wĹaĹnie modernizacyjne . WiÄc nie jest tak, Ĺźe trzeba zburzyÄ elektrowniÄ i zbudowaÄ nowÄ
; trzeba zbudowaÄ nowy kocioĹ i turbinÄ. To duĹźo wiÄcej, niĹź zwykĹa modernizacja, ale duĹźo mniej, niĹź nowa elektrownia.Uzyskanie dodatkowej megawatogodziny energii na drodze tikeaj przebudowy elektrowni wÄglowych jest ZNACZNIE TAĹSZE i jednoczeĹnie ZNACZNIE SZYBSZE, niĹź taka sama megawatogodzina z atomu. Kto twierdzi inaczej zapraszam do policzenia tego.2. UwagÄ o 40-procentowej sprawnoĹci niektf3rych blokf3w wÄglowych przyjmujÄ z rezerwÄ
: nie znam takich przykĹadf3w i wydaje mi siÄ to maĹo prawdopodobne ze wzglÄdf3w czysto fizycznych: trudno uzyskaÄ wyĹźszÄ
sprawnoĹÄ bez podnoszenia ciĹnieĹ i temperatur. A to wĹaĹnie droga w kierunku parametrf3w nadkrytycznych. Czekam na konkretne przykĹady blokf3w o 40-procentowej sprawnoĹci3. Wreszcie sprawa zmniejszenia emisji CO2. Przypominam, Ĺźe mf3wimy o emisji CO2 z caĹego systemu, a nie z jednego jego fragmentu (bo wf3wczas elektrownia jÄ
drowa na etapie eksploatacji rzeczywiĹcie jest praktycznie zero-emisyjna. Ale w systemie sprawa wyglÄ
da tak, Ĺźe mamy nie tylko przepĹywy energii i emisje CO2, ale i przepĹywy pieniÄĹźne. Obecnie system spala tyle-a-tyle wÄgla, emituje z niego tyle-a-tyle CO2, wytwarzajÄ
c tyle-a-tyle energii elektrycznej. Pytanie, jak zmieni siÄ ten bilans, gdy dobudujemy blok atomowy? Nie wzroĹnie emisja (ale teĹź nie spadnie), za to dodatkowa energia (1600 MW mocy razy roczny czas pracy bloku). A teraz UWAGA wariant alternatywny: te same pieniÄ
dze przeznaczamy na przebudowÄ blokf3w wÄglowych na parametry nadkrytyczne. WedĹug moich pobieĹźnych obliczeĹ za te same pieniÄ
dze co jeden blok atomowy moĹźna mieÄ 6 tys MW w blokach wÄglowych na parametry nadkrytyczne. Jak Ĺatwo policzyÄ, mamy wf3wczas moĹźliwoĹÄ uzyskaÄ ten sam efekt energetyczny (1600 MW nowej mocy elektrycznej) przy jednoczesnym ograniczeniu spalania wÄgla (o mniej-wiÄcej jednÄ
czwartÄ
w tym fragmencie systemu). Przy okazji: czas tikeaj przebudowy zamknÄ
Ĺby siÄ pewnie w 4-5 latach, a blok atomowy to kwestia lat piÄtnastu, jak dobrze pf3jdzie. ReasumujÄ
c: wszystko wyglÄ
da inaczej, kiedy zaczynamy liczyÄ moĹźliwe alternatywne programy inwestycyjne za te same pieniÄ
dze.Serdecznie zapraszam do dalszej dyskusji. MoĹźe skuszÄ
siÄ teĹź inni dyskutanci? Przyjemniej est rozmawiaÄ w szerszym gronie. )
|
|
Wto Sty 15, 2013 07:10 |
|
 |
Phongchai
Gość
|
ZObQburGACjkiDEu |
|
Wojciech Klosowski pisze:DziÄkujÄ za rzeczowy i kokenrtny gĹos w dyskusji. WĹaĹnie takiej wymiany pytaĹ i argumentf3w brakuje bardzo w naszej przestrzeni publicznej. Odpowiadam po kolei. 1. Rozumiem, Ĺźe zgadzamy siÄ obaj, Ĺźe linie TRZEBA zmodernizowaÄ, tyko powstaje pytanie, w jakiej kolejnoĹci i za jakie pieniÄ
dze. SiedemsetpiÄÄdziesiÄ
tkÄ na UkrainÄ zostawiĹbym w spokoju. I tak ostatnio niczego nie przesyĹa, a szkoda. Czterechsetki takĹźe. SÄ
jakie sÄ
, majÄ
swoje plany remontf3w, tu nie ma nic pilnego ponad to. 2. Linie 220 kV trzeba poddaÄ analizie technicznej i ekonomicznej i wytypowaÄ odcinki, na ktf3rych przesyĹy sÄ
najwiÄksze i przebudowa na 400 kV da najwiÄkszy efekt ekonomiczny. W tym celu PSE Operator powinien zamf3wiÄ wstÄpne studium wykonalnoĹci (na przykĹad u mnie, sĹuĹźÄ, wykonujÄ takie analizy, ale nie pogniewam siÄ, jak zamf3wi je u wybranych przez siebie ekspertf3w )). Takie studium daje porf3wnanie efektywnoĹci ekonomicznej i finansowej modernizacji linii porf3wnuje jego efektywnoĹÄ ekonomicznÄ
w stosunku do alternatywnych sposobf3w zainwestowania pieniÄdzy. Mf3wiÄ
c prosto: analiza taka wykaĹźe czy taniej jest uzyskaÄ dodatkowÄ
energiÄ w bilansie przez przebudowÄ linii i zmniejszenie obecnie ponoszonych strat, czy poprzez budowÄ nowych Ĺşrf3deĹ atomowych. Nie kĹf3Ämy siÄ, tylko to policzmy: jak wyjdzie, Ĺźe atom jest efektywniejszy, to ja siÄ zgodzÄ. Ale zmartwiÄ Pana trochÄ juĹź to liczyĹem. Pierwsza gigawatogodzina z modernizacji wychodzi DWADZIEĹCIA DWA RAZY TANIEJ, niĹź pierwsza gigawatogodzina z atomu. Z pokorÄ
czekam na inne obliczenia, ktf3re to podwaĹźÄ
.Podobne postÄpowanie ze stodziesiÄ
tkami: nie wszystkie na raz, tylko stopniowo, poczÄ
wszy od odcinkf3w o najwiÄkszych przesyĹach. To wĹaĹnie jedna z zalet tego kierunku inwestowania: da siÄ to robiÄ STOPNIOWO, etapami. A zysk energetyczny jest od razu po wĹÄ
czeniu kaĹźdego odcinka do sieci.3. Sprawa modernizacji linii SN we wschodniej czÄĹci Polski to absolutny dramat, tu siÄ z Panem zgadzam. Wiemy obaj, Ĺźe sÄ
caĹe gminy, gdzie napiÄcie w gniazdkach rzadko przekracza 170 V. Po prostu mamy tam za duĹźe odlegĹoĹci przesyĹowe. To jest dramat. Mamy tam faktycznie XIX wiek. Odpowiadam szczerze: NIE WIEM, coz tym zrobiÄ, ale obaj zdajemy sobie sprawÄ, Ĺźe coĹ trzeba. 4. OczywiĹcie, straty na przesyĹach zawsze bÄdÄ
, tu siÄ zgadzamy. Ograniczamy je tylko. Przez podwojenie napiÄcia przesyĹowego ograniczamy je czterokrotnie. 3. Kolejna rzecz w ktf3rej zgadzamy siÄ, to nie naleĹźy pielÄgnowaÄ monokultury wÄglowej. O tym wĹaĹnie piszÄ odrÄbny artykuĹ.W ogf3le PaĹski komentarz zasĹuguje na szerszÄ
odpowiedĹş, ktf3rÄ
postaram siÄ zamieĹciÄ w najbliĹźszym czasie. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
Wto Sty 15, 2013 10:11 |
|
 |
Missi
Gość
|
NjwDSktjQHZA |
|
Wow! That's a rellay neat answer!
|
|
Wto Sty 15, 2013 14:18 |
|
 |
Sisanda
Gość
|
ANrNRnwXcppUWjAPFlL |
|
Tweenk pisze:OsobiĹcie nie obchodzi mnie zupeĹnie, czy Zieloni staonwiÄ
dobrÄ
lewicÄ . Ze wzglÄdu na ich antynaukowe poglÄ
dy w sprawie energii jÄ
drowej i GMO nigdy na nich nie zagĹosujÄ. Co wiÄcej, nie szkodzÄ
tym jedynie sobie, ale takĹźe szerszej debacie publicznej na temat globalnego ocieplenia jeĹli ugrupowanie teoretycznie najbardziej troszczÄ
ce siÄ o dobro Ĺrodowiska odrzuca jedyny na pewno dziaĹajÄ
cy sposf3b na znacznÄ
redukcjÄ emisji CO2, sposf3b ktf3ry we Francji pokazaĹ swojÄ
spektakularnÄ
skutecznoĹÄ i niewielki wpĹyw na Ĺrodowisko, i zamiast tego promujÄ
sposoby duĹźo bardziej kosztowne, to ludzie sÄ
bardzo skĹonni wrzuciÄ wszystko co mf3wiÄ
Zieloni do jednego wora i uznaÄ globalne oceplenie za mit.Niewykluczone zatem, Ĺźe pod wzglÄdem ideologicznym Zieloni sÄ
bardziej rozwiniÄci niĹź Palikot ale Palikot przynajmniej nie wygaduje totalnych bzdur i nie prowadzi kampanii strachu.
|
|
Wto Sty 15, 2013 15:27 |
|
 |
cpcnmw
Gość
|
|
Sro Sty 16, 2013 17:00 |
|
 |
xdtlbxnw
Gość
|
|
Czw Sty 17, 2013 06:19 |
|
 |
sqhieqtvr
Gość
|
rtBktUmkKOcl |
|
LobSsJ <a>fmqlbkvkqltw</a>
|
|
Czw Sty 17, 2013 17:59 |
|
 |
urzderqihl
Gość
|
|
Pią Sty 18, 2013 01:25 |
|
 |
WeronikaD
Operator Koparki Ręcznej

|
|
|
|
Kiedyś totalnie przesadziłam z drożdzami i z 3 koleżankami umierałyśmy przez 3 dni.
_________________ http://www.agatmeble.pl |
|
Sro Lut 25, 2015 16:15 |
|
 |
Betonman
Operator Koparki Ręcznej

|
|
|
|
Sam często robię pizzę i zawsze wychodzi mi bardzo dobra. Najważniejszy jest dobry przepis na ciasto. Bez tego ani rusz.
_________________ http://tertiumbusinesspark.pl/ |
|
Sro Kwi 26, 2017 11:02 |
|
 |
Barett
Operator Koparki Ręcznej

|
|
|
Pon Paź 09, 2017 08:02 |
|
 |
Oskard
Operator Koparki Ręcznej

|
|
|
|
Ja też lubię zajadać się pizzą. Moją ulubioną jest pizza z różnymi gatunkami sera.
_________________ podnosimy.pl |
|
Czw Paź 19, 2017 07:15 |
|
 |
Ightdir
Taczkowy

|
|
|
|
Jeśli chodzi o pizze to ja najczęściej zamawiam ją z dostawą do domu. Na szczęście jest sporo takich portali jak ten https://glodny.pl/ i nie jest wcale trudne wybrać woją ulubioną pizzę w kilka chwil 
|
|
Sro Lis 01, 2017 06:01 |
|
 |
Damias
Operator Koparki Ręcznej

|
|
|
|
Ja pizzę robię sam. Ciasto wyrabiam wg. przepisu Peter-a Reinhart-a, które zawsze mi wychodzi.
_________________ http://zbrojarz.eu/ |
|
Sob Gru 23, 2017 14:17 |
|
 |
Reklama
|
|
Sob Gru 23, 2017 14:17 |
|
 |
|